Jdi na obsah Jdi na menu

Partnerská návštěva 23.9 - 25.9.2016

 

Zpráva o průběhu partnerské návštěvy z Rheinbachu

Ve dnech 23.- 25.9. 2016 navštívili naše město opět přátelé z partnerského města Rheinbach. Termín se shodoval s oslavami 160. výročí SUPŠS.

V pátek 23.9. jsme se společně sešli v městě Bautzen (Budyšín), které je neformální metropolí Horní Lužice v německé spolkové zemi Sasko. Toto město bývá též nazýváno městem věží a hořčice a patřilo již od 13. století po dlouhou dobu k Českému království. Ve městě se dodnes zachoval srbský živel, což je patrné mj. na dvojjazyčných názvech ulic. Prohlídka s průvodcem byla velmi zajímavá a Budyšín určitě stojí za výlet, však leží asi jen 70 km od našich hranic.

Večer jsme už spolu strávili v Kam. Šenově a navštívili tradiční „Noc skla a světla“ ve sklářské škole. Prohlédli jsme si její interiéry včetně galerie sklářských výrobků i zajímavou výstavu o historii školy.

V sobotu ráno jsme v rámci konaného Dne otevřených dveří v Preciose-Lustry obdivovali šikovné skláře, nejvíce nás však zaujal postup výroby-tažení skleněného ramene k tzv. tereziánu. Poté následoval – v sále nad knihovnou - zajímavý seminář a odborná přednáška paní Heleny Braunové o historii naší sklářské školy, odpoledne jsme se zúčastnili historického průvodu masek. Poslední sobotní „zastávkou“ byl starý hřbitov. Pan Radim Vácha, předseda spolku SONOW  seznámil přítomné nejen s jeho historií, ale též s plánovanou budoucností, protože, jak už víte, proběhla v tomto roce 1. etapa postupné opravy prvních čtyř významných náhrobků. Naši němečtí partneři se na rekonstrukci významně podíleli, nejen brigádnicky (v průběhu pracovního týdne v srpnu), ale též sponzorsky, takže  využili možnost podívat se na výsledky práce a vyslechnout si odborný výklad k dalšímu postupu v následujících letech. Největším sponzorem této akce, ale i partnerské návštěvy, byl opakovaně Česko-německý fond budoucnosti v Praze.

V neděli ráno jsme se sešli v místním kostele na mši svaté, kterou celebroval litoměřický biskup Mons. Baxant a část mše vedl i v němčině, což naši přátelé velmi uvítali.

Po jejím skončení jsme se rozloučili s přáním dalšího setkání v příštím roce v Rheinbachu.

 

Malý osobní dodatek:

naše partnerství trvá již déle než 10 let a postupem času se změnil v opravdové, živoucí přátelství. Někteří z nás se setkávají i mimo organizované společné návštěvy, jsou v písemném kontaktu, posílají si navzájem blahopřání atd. A to je moc dobře, nejen mě to velmi těší.

 

Hana Svobodová

 

část fotek je možno prohlédnout na https://goo.gl/photos/RNkoCirN yCT56jrNA