Jdi na obsah Jdi na menu

Návštěva karnevalu - pozvánka

 

Tradice karnevalů
pozvánka k návštěvě partnerského města
 
 
 
 
Třemi králi, 6. ledna až do popeleční středy, která letos připadá na 9. března, začalo období masopustů a karnevalů, což je v tomto vyjádření synonymum pro období slavností, plesů a průvodů.
I v našem městě se konají karnevaly, které známe především v podobě tanečních zábav a dětských maškarních, tradice maškarního průvodu přetrvává ještě na Práchni.
V Kamenickém Šenově se konaly nádherné průvody již v minulosti a svůj styl přenesli obyvatelé našeho města po druhé světové válce i do německého Porýní, kde se tyto karnevaly stále konají a jsou velmi známé.
Jedná se především o Düsseldorf, Köln a Mainz. Někteří by si možná pomysleli, že německé karnevaly nemohou být tak pestré a zábavné jako ty z jižních krajin. Opak je však pravdou.
V německém Porýní se nachází i naše partnerské město Rheinbach, i zde se intenzivně slaví čas bláznů neboli "páté roční období". Desetitisíce lidí převlečených za klauny, ježibaby, víly, smrtky, tuláky, princezny či vojáky ve starých krojích a uniformách zaplaví ulice a převezmou vládu nad radnicí.
Toto období začíná v listopadu, kdy zasedají karnevalové výbory, aby připravily časový rozpis všech akcí, obce ve spolupráci s podnikateli sestavují rozpočet na karnevalové průvody a v zákulisí začíná boj o post karnevalového prince a princezny.
Ve čtvrtek 3. března vtrhnou do města ženy, aby převzaly vládu. Běda mužům s kravatou, která jim bude nemilosrdně ustřižena (tento zvyk je vzpomínkou na vzpouru pradlen z roku 1824), karnevalové veselí pak trvá až do popeleční středy, kdy postupně probíhají karnevalové průvody v okolních vesnicích. V úterý pak slavnost vrcholí v samotném Rheinbachu.
 
Partnerství našich měst trvá od roku 2002. V duchu smlouvy, která byla uzavřena při oslavách 650 let Kamenického Šenova, probíhají vzájemné návštěvy žáků, studentů i občanů obou měst. V loni v červnu jsme v našem městě hostili „Rheinbašáky“, letos jsme my dostali pozvání právě na tento karneval.
 
Díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti, kde jsme uspěli s projektem, Vás můžeme pozvat spoluprožít tento svátek v našem partnerském městě.
Kromě zkušenosti, jak probíhá tato doba v Porýní, budeme prezentovat i naše město a naše letité partnerství, které je naplňováno především díky spolkům na obou stranách. Společně jsme se dohodli na „hokejové reprezentaci“, protože hokej je (nebo alespoň byl) to, na co mohou být Češi hrdí. Německá strana si vybrala za svého maskota tučňáky, naše česká strana bude mít za maskota lva, protože je součástí nejen našeho národního znaku, ale i znaku města a hokejoví reprezentanti budou oblečeni do dresů v barvách našeho města.
Program:
sobota 5.3.2011          odjezd v ranních hodinách, večerní návštěva karnevalového představení v městské hale
neděle 6.3.2011          přátelský zápas ve „veselém hokeji a volejbale“
pondělí 7.3.2011         návštěva karnevalového průvodu v Merzbachu
úterý 8.3.2011                        účast na velkém karnevalovém průvodu v Rheinbachu
středa 9.3.2011          odjezd v ranních hodinách
 
Doprava je zajištěna autobusem, ubytování v rodinách. Po dobu pobytu je zajištěno stravování.
Poplatek za 5 denní zájezd je 100 €,.
V případě Vašeho zájmu volejte 487 712 024, 777 225 772, popř. pište kultura@kamenicky-senov.cz
Uzávěrka přihlášek  do 15. února 2011