Výroční zpráva 2013

Výroční zpráva za rok 2013

1. Stav členů
K 31. 12. 2013 má naše sdružení 20 členů
Členské příspěvky ve výši 400 Kč/jednotlivec, 600 Kč/rodina jsou splatné v hotovosti u pokladníka sdružení nebo převodem na účet č. 0905050379/0800 u České spořitelny a.s.
Výkonný výbor

celkem: 20 918,10 + 9 339,57 = 30 257,67 Kč
* valutová hotovost činí 345,91 €, přepočítáno při kursu 27 Kč

3. Zpráva o činnosti za r. 2013
  • únor: návštěva studentů Sklářské školy z Rheinbachu, setkání se Sabinou Ramershofen, účast na plese SUPŠS
  • duben: návštěva Winfrieda Kerna a Helfrieda Glössnera – příprava projektu 2013
  • duben: burza (návštěva Kerstholtových)
  • červenec 18.-22.7.2013: realizace projektu č. 3/13/3241 „Cesta do minulosti a radost ze současnosti“ (projektu se zúčastnilo 24 Čechů a 27 Němců)
Oproti projektu nebyly v programu žádné změny. Na rozdíl od rozpočtu bylo ušetřeno na dopravě (nezúčastnil se jeden historický automobil kvůli poruše) a na hudbě (byla zajištěna z přehrávače). Naopak dražší bylo ubytování jak na cestě, tak v Rheinbachu (z důvodu vyššího počtu českých účastníků).
V rámci projektu podpořeného Českoněmeckým fondem budoucnosti se občané Kamenického Šenova zúčastnili přehlídky a závodu historických vozidel pod názvem "Rheinbach Classics", otevření výstavy o desetiletém výročí partnerské spolupráce a prohlídky města Kolín nad Rýnem. Projekt připravilo Sdružení přátel Rheinbachu, které v rámci partnerské smlouvy zabezpečuje kontakty s partnerským městem. Akce se mohl zúčastnit každý zájemce, který se přihlásil na základě výzvy v Šenovských listech nebo na internetových stránkách sdružení.
Cílem projektu bylo přenést se doby 60. - 80. let 20. století, a to dokonce včetně způsobu cestování z "východního" do "západního" bloku Evropy. Skupina českých účastníků se vydala na partnerskou návštěvu v historickém autobusu a dvou (původně třech, ale jeden vůz kvůli poruše do cíle nedorazil) historických automobilech. Organizace cesty odrážela zvyklosti tehdejší doby. Při průjezdu autobusu bývalými hranicemi NDR a NSR za Eisenachem byla připravena celní a pasováprohlídka. Protože cesta historickým autobusem byla náročnější, byla rozdělena na dvě etapy a započata již o jeden dříve. Přenocování proběhlo u města Weimar, kam si čeští účastníci udělali krátký výlet.
Přivítání v Rheinbachu proběhlo ve skleněném pavilonu, ve kterém byla vzápětí otevřena výstava mapující 10 let partnerství a spolupráce partnerských měst. Večer následovalo společné grilování u internátu místní sklářské školy.
Druhý den účastníci odjeli vlakem do Kolína nad Rýnem, aby si prohlédli toto historické město. V katedrále byla připravena prohlídka se zajímavým komentářem, k obědu pak tradiční jídlo "Himmel und Äd" - pečené jelito s bramborovou kaší a jablečným pyré. Posádky historických automobilů se mezitím zúčastnili závodu a přehlídky v rámci Rheinbach Classisc, v cíli se pak sešli všichni společně při předávání cen, večeři a velké rock'n'rollové párty. Třetí den se konala přehlídka historických vozidel, ve které bylo možno vidět oba české vozy včetně autobusu z roku 1976 i s částí českých účastníků . Odpolední program byl volný a společné dny byly zakončeny večeří ve Waldhotelu.

2. Konkrétní výsledky projektu:
·         Společný prožitek historické překážky umožnil zúčastněným uvědomit si, že současné možnosti cestování jsou velkou výhodou a příležitostí ke vzájemnému poznávání, čímž se zmenšily kulturní rozdíly a předsudky, které mezi námi před více než 30 lety byly.
·         Partnerství bylo prezentováno před větším množstvím diváků - historické automobily z Čech získaly cenu pro nejvzdálenějšího účastníka a účastnily se průjezdu vozidel městem.
·         Byl probuzen zájem o partnerství především u mladých občanů prostřednictvím zajímavého programu.
3. Přínos projektu pro česko-německou spolupráci, perspektivy dalších aktivit:
Díky pravidelným partnerským návštěvám se vztahy mezi občany obou měst neustále rozšiřují a prohlubují, bylo navázáno již mnoho osobních přátelství . Pro zachování partnerství je důležité, aby se akcí na obou stranách účastnili i mladí lidé. Proto se v nejbližší době plánují akce pro mládež, např. sportovní turnaj nebo stanový tábor.

• září: schůzka členů sdružení 19. 9. 2013 k vyhodnocení realizovaného projektu 2013 a příprava záměru na rok 2014
  • říjen – předložení závěrečné zprávy k projektu 2013
  • září – prosinec: příprava a předložení projektu ČNFB
4. Plán činnosti na r. 2014